Categories
Vijesti

Direktor JKP VIK doo Velika Kladuša prof.dr. Esad Čović sa svojim saradnikom mr. Edinom Kekićem bio je protekle sedmice u službenoj posjeti bečkom vodovodu u Austriji. Radnom sastanku su prisustvovali u ime Općinske službe sektora za vodosnabdijevanje MA-31 Wiener Wasser Franz Redl, te generalni direktor kompanije TMT GmbH Michael Tromayer, inače partner i poslovni saradnik vodovoda Wien.

Kako su istaknuli predstavnici vodovoda Wien, bečka voda iz vodovoda je dijelimično izvorska voda s planina u blizini Beča i ima izvrstan kvalitet. Zanimljivo je da je građanima besplatno na raspolaganju više od 900 javnih česmi. Česme su postavljene na primjer u parkovima, kod igrališta i na pijacama.

Brunnhilde – pokretna fontana za piće

Od aprila do septembra u Beču je dostupno dodatnih 75 mobilnih fontana. Mobilne fontane koriste se na vrlo posjećenim mjestima kao što su Rathausplatz, Mariahilfer Straße i na velikim događajima kao što je Donauinselfest. Raspršivači vode rade pritiskom na gumb – fontane od nehrđajućeg čelika, koje su vidljive izdaleka, također nude dodatno hlađenje s tušem u obliku maglice.

Grad Beč upravlja s oko 1300 fontana i 55 monumentalnih i memorijalnih fontana.

Fontana iz koje se pije

Fontane nude besplatno osvježenje svima koji su žedni. Mogu se podijeliti na starogradske fontane, moderne fontane od nehrđajućeg čelika, umjetnički oblikovane fontane i mobilne fontane.

Ljetne prskalice/raspršivači

Sommerspritzer je naziv za 100 instalacija raspršivača u Beču. Izrađene su od nehrđajućeg čelika, visoke su 3 metra i imaju 29 finih mlaznica vode koji vas hlade na ekstremnim visokim temperaturama. To znači da se pozitivno utječe na mikroklimu u neposrednoj okolini. Zahvaljujući iznimno finom raspršivanju potrošnja vode je mala. Kako bi se osiguralo higijenski besprijekorno osvježenje, sistemi se redovno i automatski ispiru. Da biste to učinili, dovodni vodovi do mlaznica se isprazne.